Sklep zajmujący się sprzedażą żywności, zarówno świeżej, jak również tej mrożonej, powinien zaopatrzyć się w solidne lodówki, dzięki którym będzie można przechowywać poszczególne produkty. W ogromnej liczbie przypadków są one dostępne w takiej profesjonalnej wersji, dzięki czemu kupujący mają pewność rewelacyjnej jakości. Profesjonalne urządzenia chłodnicze i mroźnicze są jednak bardzo drogie, więc często kupujący zastanawiają się, czy nie zdecydować się na używane maszyny, a wówczas będzie można z całkowitą czyli stu procentową pewnością zaoszczędzić.
Komora chłodnicza używana może być wręcz o 50% tańsza od nowej i to jest duża zaleta, która bez wątpienia zachęca do zakupu. W większości przypadków można taką komorę zakupić wręcz z gwarancją, a wtedy nic nie ryzykujemy, gdyż mamy pewność, że sprzęt będzie się sprawdzał i służył nam przez długi okres czasu. Trzeba pamiętać, że komory chłodnicze mają również swój okres efektywności i jeżeli wybrana będzie komora mocniej wyeksploatowana, to niestety, ale nie będziemy posiadać gwarancji, że będzie ona nam służyła przez dłuższy czas, a wręcz może się zdarzyć, że bardzo szybko ulegnie uszkodzeniu i będziemy musieli ją naprawić samemu i ponieść z tego tytułu koszty. Całkiem dobrze więc zdecydować się na wybór komory, która jest nowa lub używana, niemniej jednak jeszcze na gwarancji. Można również kupić dodatkową gwarancję. Komora mroźnicza sprzedaż w wersji używanej na pewno będzie tańsza niż wówczas, gdybyśmy się zdecydowali na wersję nową lecz takie urządzenie może posiadać również krótszą żywotność, chociaż niekoniecznie, gdyż zdarzają się w rzeczywistości dobrej jakości sprzęty, które działają z powodzeniem przez lata. W sklepie te urządzenia powinny być możliwie jak najlepszej jakości, gdyż będą odpowiadać za to, w jaki sposób będą przechowywane wszystkie produkty i nie można ryzykować zastosowania chłodziarek, które nie spełniają standardów narzuconych prawnie. Żywność musi być chłodzona i mrożona w adekwatnej temperaturze i jedynie wówczas będzie się nadawała do sprzedaży i późniejszego użytku. Sflaczałe warzywa lub niewłaściwie zamrożone produkty nie mogą być przedmiotem handlu.
Dodatkowe informacje: komora chłodnicza używana.