Zioła w doniczce

Bardzo dobra kuchnia to nie tylko i wyłącznie bardzo dobry przepisy i przeznaczenie najlepszej jakości składników, niemniej jednak też przyprawy. To od jakości przypraw zależy, jak będą wyglądały, smakowały i pachniały nasze dania. Jeśli zastosujemy dobrej jakości przyprawy, to wszystkie dania będą zachwycały nie tylko nas i naszą rodzinę, ale również wszystkich gości.

Szczególnie istotne w gotowaniu jest dobranie przypraw właściwych dla konkretnego dania, a a przy tym naturalnych. Bazylia baziółka oraz inne zioła używane w kuchni znacznie polepszają smak potraw. Bazylia może być dodawana w głównej mierze do potraw kuchni włoskiej, między innymi do lazanii czy do pizzy. Dobrze komponuje się też z mięsem i jest składnikiem sosów sałatkowych. Uprawa tego zioła jest banalnie prosta. Wystarczy zasadzić je w doniczce wypełnionej specjalnym podłożem do ziół lub podłożem warzywnym i systematycznie podlewać, a przy tym zapełnić odpowiedni dostęp światła słonecznego minimum kilka godzin na dobę. Do potraw polskiej kuchni coraz częściej używany jest też koperek, którego znamy przede wszystkim z młodymi ziemniakami. Uwielbiamy ziemniaki z koperkiem, sos koperkowy, różnego rodzaju dipy na zimno. Dodatek koperku sprawia, że nasze potrawy są nie tylko smaczniejsze, ale także bardziej pachnące i przede wszystkim zdrowsze. Koperek w doniczce baziółka uprawia się bardzo łatwo. Potrzebuje on głównie wiele słońca, a dodatkowo regularnego podlewania, a raczej zraszania. Nie można dopuścić do tego, by koperek w doniczce wysechł, bo to niszczy jego delikatne gałązki. Poprawnie największym szkodnikiem koperku jest mszyca, zatem trzeba własną doniczkę regularnie obserwować, a w razie zagrożenia przenieść w miejsce, gdzie mszyca nie będzie miała do niego dostępu. W przypadku ataku mszycy konieczne jest zastosowanie naturalnych preparatów na bazie wyciągów ziołowych i to powinno efektywnie odstraszyć niechcianego szkodnika. Koperek rośnie bardzo szybko, zatem już po 3-4 tygodniach możemy zrywać pierwsze aromatyczne gałązki i dodawać je do ulubionych dań na zimno i na ciepło.

Warto zobaczyć: oregano baziółka.