Blender kielichowy gastronomiczny to urządzenie, które wykorzystywane jest przez fachowych kucharzy, którzy pracują w restauracjach. Odznacza go to, że ma znacznie większą pojemność niż domowe blendery (nawet do 3 litrów) i większą moc. Dzięki temu nie przegrzewa się nawet wtedy, gdy używany jest wielokrotnie w ciągu dnia.
Nadaje się do krojenia warzyw i owoców na sałatki i koktajle. Oprócz tego można przy jego pomocy kruszyć lód, czy przygotowywać mrożone napoje na podstawie kawy i mleka. Profesjonalny sprzęt, który kupuje się na wyposażenie kawiarni pochodzi od renomowanych producentów. To powoduje, że można łatwo dostać części zamienne, na przykład. noże tnące. Popularny sprzęt, który kupuje się również do kawiarni i lodziarni to automat do bitej śmietany hendi. To dość spore urządzenie, w którym śmietana ubijana jest na bieżąco. Utrzymuje niską temperaturę, co gwarantuje świeżość i wysoką jakość produktu. Smak śmietany z takiej maszyny jest znacznie lepszy niż w sytuacji śmietany w spray kupowanej w markecie. Dzięki temu, że w maszynie do bitej śmietany utrzymywana jest cały czas świetna temperatura, śmietana ma kremową konsystencję i nie topi się na deserze tak szybko, jak śmietana z puszki. Każdy, kto planuje otworzyć własny lokal i serwować w nim desery, lody, czy kawy, musi wiedzieć, że zanim pojawią się pierwsi klienci, będzie musiał kupić sporo sprzętu potrzebnego w pracy na kuchni. Będą to nie tylko i wyłącznie miksery, blendery, czy automaty do śmietany. Poza tym w takim lokalu musi też znajdować się dobrze dopasowana lodówka, w której można przechowywać gotowe desery i produkty potrzebne do ich wytworzenia. Jeśli wyłącznie lokal nie jest zbyt nieznaczny, można postawić witrynę chłodniczą w części przeznaczonej dla klientów i tam wystawiać gotowe produkty. Klienci mogliby zamawiać je wprost z takiej witryny, w której są ilustrujące. Poza sprzętem potrzebnym w restauracji, powinno się ją też wyposażyć w zastawę a także sztućce. Właściwie każdy rodzaj kawy podaje się w innej szklance lub filiżance.
Więcej: wyposażenie pizzerii.