Szokowe chłodzenie

Technologia szokowego mrożenia i chłodzenia znajduje spore zastosowanie w przetwórstwie spożywczym. Chłodzenie szokowe umożliwia w ogromnym stopniu zaoszczędzić czas, a jednocześnie jest też wydajną metodą, która gwarantuje dobrą jakość gotowych produktów. Firmy inwestujące w tę technologię zawsze zyskują nie tylko w kontekście czysto finansowym, niemniej jednak także w oczach swoich klientów, którzy w późniejszym czasie kupują takie produkty.

Komora szokowego schładzania to urządzenie, które pozwala w bardzo szybkim czasie zmniejszyć temperaturę zamrażanie żywności. Obniżanie temperatury następuje tak bardzo szybko, że można w dużo krótszym czasie uporać się nawet z ogromnymi partiami towaru. Ogranicza to też pracę ludzi i koszty, jakie ponosi firma, co też ma bardzo duże znaczenie w jej późniejszym rozwoju. Metoda szokowego chłodzenia i mrożenia staje się aktualnie bardzo popularna w naszym kraju i oczywiście popularna także na całym świecie, gdzie daje możliwość w ogromnym stopniu ograniczyć koszty firmy. Urządzenia tego rodzaju są jednakże dość kosztowne, więc nie każdą firmę jest na nią stać. Mimo to zainteresowanie metodą nie słabnie, a dosłownie przeciwnie, jest coraz większe. Dzisiaj każda firma może wykorzystać mrożenie szokowe przy niższych lokatach kosztów, dlatego że istnieje możliwość wypożyczenia komory szokowego schładzania i zamrażania. Wynajem długoterminowy znacząco ogranicza koszty. Istotne jest w tym też to, że usługa ta realizowana na fakturę może być wliczona w koszty prowadzenia działalności, zatem istnieje możliwość obniżenia dzięki temu wysokości płaconych podatków. Firmy zajmujące się wynajmem takich komór obsługują różnorakich klientów zajmujących się przetwórstwem warzyw, owoców, mięsa, ryb i produktów mieszanych. Schładzanie szokowe towarów nietrwałych pozwala ograniczenie strat takich produktów podczas transportu i sklepach, gdzie oczekują one na sprzedaż. Również u klienta takie produkty są w późniejszym czasie trwalsze. Jeżeli nietrwały produkt schłodzi się szybko, to ryzyko utraty jego świeżości jest mniejsze niż w sytuacji, gdyby schładzanie trwało z całą pewnością dłużej.

Warto zobaczyć: mrożenie szokowe.