Prowadzenie restauracji, w szczególności w centrum największego miasta, to nie lada wyzwanie. Aktualnie restauracja z polskim jedzeniem to bardzo chętnie odwiedzane miejsce, dlatego że rynek przesycił się już w pewnym zakresie kuchniami innych narodów. Kiedy wchodziły, były bardzo popularne, jednak dzisiaj nie są już tak popularne i większości przypadków stawiamy na nasze rodzime produkty , a dodatkowo na nasze rodzime potrawy.
Ranking restauracji w Warszawie pokazuje jasno, że w bardzo wielu sytuacjach renoma danego miejsca jest adekwatna do tego, w jaki sposób prowadzona jest reklama, a również jaki sposób dostarczane są składniki i realizowany jest proces produkcji danych potraw. Prowadzenie faktycznie renomowanego miejsca to głównie wynik doświadczenia w branży. Równocześnie również znajomości oczekiwanie potrzeb klientów. Nie bez znaczenia są także możliwości klientów, dlatego że serwując dania dokładnie określonej kuchni musimy zaimplementować je do tego, jakich klientów spodziewamy się w danym lokalu. Polska Kuchnia Warszawa będzie ukierunkowana głównie do klientów ze średnio zasobnym portfelem. Tutaj ta grupa docelowa będzie nastawiona na wydatek od małego do średniego, z tym że nie możemy ustalić cenę danych dań na poziomie wyższym, niż dwukrotność kosztów przygotowania takiej potrawy samemu.
Jeżeli ceny będą wyższe, niestety odpowiedzialność takiej restauracji może się utrzymać na średnim poziomie. W tym przypadku istotne jest także, by dostosować cennik do sezonu. Dania sezonowe powinny być dostępne w każdej sytuacji w cenach niższych, dlatego że produkty, z których organizowane są te potrawy w danym sezonie cechują się znacznie niższą ceną. Dlatego też znakomita większość osób w danym sezonie jest skłonna takie danie zrobić poświęcając własny czas, dlatego że dostępność tych towarów jest bardzo duża, przy tym ich cena jest wyjątkowo niska. W przypadku, kiedy wykorzystujemy składniki nietypowe, bądź sprowadzane na zamówienie, ceny mogą być znacznie wyższe, dlatego że nie będzie być możeażeby znakomita większość klientów przygotowała takie poprawy we własnym zakresie. Im mniej spotykane jest dane danie lub im mniej spotykane są dokładnie sprecyzowane składniki tym możliwe jest postanowienie wyższych cen. Równocześnie też rezygnacja z mniej popularnych dań. Restauracja Polska Warszawa cieszy się popularnością przede wszystkim biorąc pod uwagę na zastosowanie standardowych dań, niemniej jednak przygotowanych w niestandardowy sposób. Bardzo dobre jedzenie za każdym razem cieszy się popularnością i co do tego nie ma wręcz najmniejszych wątpliwości. Tak było, jest i będzie.
Zobacz także: restauracja zacisze.